Buitenschoolse opvang voor kinderen van 4 tot 13 jaar

De kinderen worden vanaf school in Oisterwijk, Berkel-Enschot opgehaald door taxi Korthout. Dit geldt ook voor de volgende scholen in Tilburg: Armhoefse Akker, De Spreekhoorn, Panta Rhei, Pendula. Het taxivervoer gaat in opdracht van Kinderopvang Tierelier. Als uw kinderen op een andere school zitten en wil aanmelden, kan het vervoer en de kosten daarvan in overleg geregeld worden.

 

De buitenschoolse opvang (bso) bestaat uit vier groepen:

 • Buitenbengels, 30 kinderen van ±8 tot 13 jaar
 • Dorsvlegels, 20 kinderen van ±6 tot 13 jaar
 • Pimpelmezen, 20 kinderen van 4 tot ±9 jaar
 • Woelratten, 20 kinderen 4 tot ±6 jaar.

Per 10 kinderen is 1 pedagogisch medewerker aanwezig.

Activiteiten en ervaringsgericht leren

Doordat kinderen, op basis van persoonlijke interesses, activiteiten aangeboden krijgen, wordt de ontwikkeling gestimuleerd. Zij mogen experimenteren en ontdekken, waardoor ze vaardig en zelfstandig worden. En dit allemaal, omdat ze écht kind mogen zijn.

Er wordt kennis gemaakt met uitdagende, natuurlijke materialen en activiteiten, waarbij gebruik wordt gemaakt van de natuurelementen water, vuur, lucht en aarde. Hierdoor worden ze spelenderwijs gestimuleerd om nieuwe dingen te ontdekken en nieuwe vaardigheden te leren. Op deze manier leren de kinderen door ervaringen, welke ze meenemen in hun verdere leven.

Dagindeling 
Kinderen kunnen na schooltijd bij ons spelen en ontdekken op de boerderij. De kinderen worden vanaf alle scholen in Oisterwijk en Berkel-Enschot opgehaald door taxi Korthout. Dit geldt ook voor de volgende scholen in Tilburg: Armhoefse Akker, De Elzen, De Spreekhoorn, Den Bijstere, Panta Rhei, Pendula, Tiliander. Het taxivervoer gaat in opdracht van Kinderopvang Tierelier.

De kinderen worden in een vaste groep ontvangen in een eigen ruimte. Na wat lekkers kunnen ze zelf bepalen wat ze willen gaan ondernemen. Er worden diverse activiteiten aangeboden. Dit kunnen binnen activiteiten zijn zoals knutselen, een spelletje spelen, lekker relaxen op een luie bank. Daarnaast worden er buiten tal van activiteiten aangeboden.

Buitenactiviteiten

De buitenruimte van de bso is een grote ontdektuin van ruim 15.000 m2. De elementen van de natuur komen volop aan bod zoals:

 • Een grote zandberg waar met meerdere kinderen gespeeld kan worden. 
 • Waterelementen zoals een lopend riviertje waar de fantasie wordt geprikkeld.
 • Genieten van de zon en buitenlucht tijdens het spelen, maar ook op de zelfgemaakte zitplekken. De kinderen krijgen de mogelijkheid om deze plaatsen zelf te bedenken en te maken.
 • De vuurkorf kan onder begeleiding aangemaakt worden, waarna we samen kunnen genieten van de warmte die vrijkomt.
 • Er kunnen hutten worden gebouwd en er kan getimmerd worden in de bouwkeet.

Dieren
Kinderen kunnen behoefte hebben om te zorgen. Dit kan in de vorm zijn van het voederen van dieren, eieren rapen bij de kippen of het hok leegmaken en weer nieuw stro in doen. 

Moestuin
Voor kinderen die het leuk vinden om een moestuintje te onderhouden, hebben we een speciale plek waar van alles verbouwd kan worden. De kinderen kunnen zelf bepalen welke groenten of planten ze willen kweken en kijken wanneer deze gezaaid moeten worden, hoeveel water ze moeten hebben en wanneer de oogst plaatsvindt. Ze worden zelf verantwoordelijk gesteld om dit uit te zoeken. Als het nodig is, helpen we ze natuurlijk daarbij. Het kan ook zijn dat een ouder kind het leuk vindt om dit te begeleiden.

Op deze manier krijgt het kind respect voor plant en dier. Maar vooral ook respect voor de mens. Om samen te spelen, iets op te laten groeien en te verzorgen, hebben we elkaar nodig!

Bij het lezen van deze activiteiten, begrijpt u dat de buitenruimte van de bso continu verandert. We luisteren naar de behoefte van de kinderen. Als deze praktisch uitvoerbaar is, zullen we zeker proberen om dat te realiseren. Zo'n ontdektuin heeft ook tijd nodig om te groeien. Als de kinderen wat langer bij ons zijn, kunnen ze het resultaat aanschouwen. Het stimuleert om na te denken en te vertellen wat ze bezig houdt. Dit maakt het spelen na schooltijd extra leuk bij Kinderopvang Tierelier!

De openingstijden van de BSO:  

 • ma, di, do van eindtijd school tot 18.30 uur 
 • woe en vr van eindtijd school tot 18.15 uur